Zwangerschapsmassage

De zwangerschap is een bijzondere tijd waarin er veel verandert in uw lichaam. Door het toenemende gewicht en de veranderende houding wordt er veel van de spieren gevraagd. Lichamelijke klachten die zoal voorkomen zijn: pijn in de (onder)rug en schouders, bekkenklachten, kramp in de kuiten en vermoeidheid. Uw lichaam werkt voor twee en verdient daarom juist in deze periode extra aandacht.

Een zwangerschapsmassage is in verhouding met andere massages een stuk zachter en bestaat voornamelijk uit strijkingen. Deze zorgen voor ontspanning maar ook voor het afvoeren van vocht en afvalstoffen. Tijdens een massage van 45 minuten worden uw rug, nek en in overleg buik gemasseerd. Bij de massage van 85 minuten worden daarnaast ook uw hoofd, armen, benen en voeten gemasseerd.

U ligt een gedeelte van de massage op uw linkerzijde en een deel op uw rechterzijde. En tijdens de 85 minuten massage ook een gedeelte op de rug. Wat betekend dat u tijdens de massage wel een keer moet omdraaien. De massagestoel is verstelbaar U heeft een voedingskussen tussen uw benen voor een optimaal ligcomfort.

Effect

Een zwangerschapsmassage kan verschillende klachten verminderen zoals: misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, rugpijn, bekkenpijn, nek klachten en kramp. Daarnaast word het vocht afgevoerd en kunnen slaapproblemen worden verminderd. Bovendien is de massage zeer ontspannend voor moeder maar ook zeker voor het ongeboren kindje. Stress tijdens de zwangerschap is slechts voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Daarom is het belangrijk voldoende rust momenten te creëren.

Wanneer geen zwangerschapsmassage:
Vanaf het tweede trimester (dus week 14 ongeveer) kunt u terecht voor een zwangerschapsmassage. In principe kun
t u doorgaan met massages tot u gaat bevallen.
  • Bij hartklachten, hoge bloeddruk/ lage bloeddruk i.c.m. het vasthouden van vocht, bloedingen, virale of bacteriële infectie, eerdere miskramen, verhoging of koorts, trombose of kanker is een massage niet mogelijk.

  • Heeft u een andere aandoening raadpleeg dan uw arts of overleg even met mij of u een zwangerschapsmassage kunt ondergaan.

Na de bevalling:

Massage helpt u om sneller te herstellen na de bevalling en je spieren te ontspannen die extra gebruikt worden zoals de nek- en schouderspieren i.v.m. borstvoeding en het dragen van de baby. Als u na de bevalling terug wilt komen voor bijvoorbeeld een klassieke massage of andere massage is raadzaam om minimaal 4 weken te wachten voor u weer langs komt. Heeft u een keizersnede gehad dan is het verstandig om minimaal zo’n 6 weken te wachten.

 

Zwangerschapsmassage